mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Oktoberfest u Münchenu
Srijeda, 17 Kolovoz 2011 10:21
thmb_oktoberfest

Svi ljubitelji piva su čuli ili su trebali čuti za festival piva pod nazivom Oktoberfest koji se svake godine održava u Münchenu. Idealna je to prilika za slavlje ovog jedinstvenog pića.

Oktoberfest u Münchenu na livadi Theresienwiese je jedna najvećih pučkih fešta na svijetu. Dolaze i brojni turisti iz cijelog svijeta. U Münchenskim dijalektu se zove d Wiesn, a održava se od 1810. godine na Theresienwiese. Svake godine dolazi preko šest milijuna posjetitelja. Prvi Oktoberfest održan je 1810. godine u čast kralja princa Ludviga (kasnije Ludvig I. od Bavarske) koji se tada vjenčao s princezom Theresom von Sashen-Hildburghausen. Tradicija nije održana u razdoblju od 1854. do 1873. zbog velike epidemije kolere, kao ni za trajanja dva svjetska rata. Za Oktoberfest münchenske pivovare proizvode posebno Wiesn pivo s većim postotkom alkohola tako da ga sadrži od 6-7%. Traje šesnaest dana, počinje svake godine krajem rujna i završava početkom listopada. Subotom u točno 12:00 sati u šatoru Schottenhammel gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik "O'zapft is!" ( "Otvoreno je!"). Od tada se Oktoberfest smatra otvorenim. Svake godine prisutni znatiželjno čekaju da vide koliko puta gradonačelnik treba udariti čekićem dok prvo pivo poteče, a postoje čak i oklade.

U organizaciji agencije Zdenac života ove godine putuje se na Oktoberfest na dva dana i to u dva termina 17.09.2011. i 01.10.2011. Polazak autobusa je u 05.00 s Autobusnog kolodvora Zagreb. Vožnja kroz Sloveniju, Austriju, Njemačku sve do Münchena. Dolazak u grad predviđen je oko 13:00 sati. Slijedi razgled grada: KÖNIGSPLATZ, LEOPOLDSTRASSE, MARIENPLATZ, KARLPLATZ, PLATZL, SCHWABING, OLIMPIJSKI STADION... Odlazak na Oktoberfest! Idućeg dana nakon doručka odjava iz hotela i odlazak u Munchen, slobodno vrijeme (šetnja, kava ili Oktoberfest). Polazak za Zagreb u 15,00 sati.

Više informacija na stranicama Zdenac života.