mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Hum i Motovun
Srijeda, 18 Travanj 2012 14:30
thmb_motovunU Istri postoje dvije jako zanimljive destinacije - Hum i Motovun. Prva je Hum koji se nalazi u srcu Istre. Nazivaju ga još i najmanjim gradom na svijetu. Ima samo 17 stanovnika. Zanimljivost: Legenda o nastanku ovoga grada kaže da je on nastao kao zadnji od svih mjesta u dolini rijeke Mirne te stoga nije bilo dovoljno kamena pa su divovi sagradili najmanji grad na svijetu! smile Po svemu što sam o njemu čuo riječ je o posebnom gradiću. Tamo postoje samo tri reda kuća i dva reda ulica što me dovodi do zaključka da i nije veliki problem obići ga cijelog. smile A zapravo to što je «malen» doprinosi njegovoj privlačnosti i želji posjetitelja da ga upozna.

Tamo možete vidjeti župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije klasicističkog pročelja i zanimljivih zvonika te crkvicu Sv. Jeronima u kojoj se ističu brojne freske. Ljudi dolaze tu i na poznatu Smotru rakije. Zanimljivost: Iako se svugdje navodi kao najmanji gradić na svijetu, on to zapravo nije jer - nema status grada.

Motovun pak je dobro sačuvana srednjovjekovna utvrda na istarskom poluotoku. Naselje je u obliku akropole, a razvilo se na vrhu strmog brežuljka. Povijest kaže da su ilirska i keltska plemena tamo gradila svoje utvrde. Naziv Motovun je keltskog podrijetla - riječ Monotona označava grad u gori.

Osobno, za Motovun sam puno čuo iz medija zahvaljujući Motovun Film Festivalu. To je festival koji je potpuno posvećen filmovima koji su nastali u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama. Traje pet dana, a projekcije se neprekinuto nižu od 10 sati ujutro do četiri iza ponoći. Postoje večernje projekcije na otvorenom i dnevne u kino dvoranama.
Par mojih prijatelja naoružanih željom i voljom te šatorom i vrećom za spavanje posjetilo je Motovun u vrijeme trajanja filmskog festivala i opisuju ga kao predivno mjesto, sa super ljudima i dobrom zabavom.

Svakako ću se i ja morati zaputiti i posjetiti ta dva mjesta. Pa ako se i vi želite pohvaliti da ste posjetili "najmanji gradić na svijetu" ili pak želite uživati u zanimljivim filmovima u Motovunu - možete mi se pridružiti.

Dubravko Mandić