mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Senzacionalna umjetnica Lady Gaga
Petak, 28 Veljača 2014 11:29

thmb 140228 Lady-GagaLady Gaga (Stefani Joanne Angelina Germanotta), američka je glazbenica, tekstopisac, pjevačica i plesačica. Lady Gaga se rodila u talijansko-američkoj obitelji. Glazbenica je gotovo od rođenja. Već je sa četiri godine naučila svirati klavir, s 13 je skladala svoju prvu baladu, a sa 17 je primljena u školu umjetnosti u New Yorku. Odmalena je svirala i pjevala i nije mogla zamisliti nijedan drugi životni poziv nego bavljenje glazbom. Roditelji su je podržavali da ostvari svoj san. Glazbeni su joj uzori pjevač David Bowie, Madonna, Michael Jackson i sastav Queen, po čijoj pjesmi "Radio Ga Ga" je uzela ime.

Odrasla u New Yorku, Gaga, prvo je studirala u samostanu Sacred Heart. Kratko je pohađala Sveučilište New York's Tisch School of the Arts prije povlačenja radi usredotočavanja na svoju glazbenu karijeru te je počela nastupati na rock glazbenoj sceni u Manhattanovom Lower East Sideu. Do kraja 2007., potpisala je ugovor sa Streamline Records izdavačkom kućom. Zaposlena kao tekstopisac za diskografsku kuću, zauzela je pozornost pjevača Akona koji ju je, prepoznavši njezine vokalne sposobnosti, upisao za ugovor za njegovu producentsku kuću Kon Live Distribution.

S 20 godina pisala je pjesme za sastave kao što su Pussycat Dolls, a priznala je da je napisala dvije pjesme za novi album Britney Spears. "Just Dance" je njezin prvi singl koji se pušta naveliko u svim velikim klubovima. Gaga je postala poznata nakon objavljivanja svog debitantskog albuma "The Fame" u 2008., koji je dobio uglavnom povoljne recenzije od kritičara. Njezina prva dva singla, "Just Dance" i "Poker Face", bili su broj jedan singlovi, a album je dosegao prvo mjesto mjesto na devet ljestvica širom svijeta. Gaga je krenula na turneju Fame Ball kako bi promovirala svoj album. Kasnije u 2009. objavila je prošireni album, "The Fame Monster", koji je stvorio hit singlove "Bad Romance", "Telephone" i "Alejandro". U cilju promicanja proširenog albuma, krenula je na osamnaest mjeseci dugu Monster Ball turneju, koja je postala jedan od najprodavanijih koncertnih turneja svih vremena. Njen drugi album "Born This Way" objavljen je u 2011. te se pojavljuje na vrhu ljesvica na nekoliko velikih tržišta iz kojeg su iznjedrili singlovi "Born This Way", "Judas", "The Edge of Glory", "You and I" i "Marry The Night". Osim što je pjevačica, Gaga je uključena u humanitarne svrhe i LGBT aktivizam.

Lady Gaga svoj je uspjeh postigla uz pomoć divljeg imidža, zaraznih pop hitova s albuma "The Fame" i "The Fame Monster" te izazovne dvosmislene seksualnosti koja ju je pretvorila u gay ikonu. Njezin je uspon priča o jedinstvenom fenomenu slave postignute vlastitim radom. Kao gorljiva obožavateljica Freddieja Mercuryja i Davida Bowieja, Lady Gaga prihvatila je glam sedamdesetih i osamdesetih godina i ponovno ga oživjela u digitalnom dobu. U samo nekoliko godina uzdigla se od nepoznate zabavljačice na klupskoj sceni Lower East Sidea do svjetske slave.

Gaga je prodala oko 24 milijuna albuma i 125 milijuna singlova diljem svijeta, što ju čini jednom od najprodavanijih glazbenih umjetnika svih vremena. Osvojila je brojne nagrade, uključujući pet Grammy-ja i 36 MTV nagrada, među ostalima, kao i dvije uzastopne pojave u Billboard magazinu "Umjetnika godine", redoviti plasman na popisima koje je sastavio Forbes; kao i pojavljivanje na Timesovoj listi 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

A ove godine, točnije 2. studenoga, Lady Gagu imate priliku slušati u Beču! Prijevoz i prodaju karata organizira putnička agencija Svikoncerti.eu. Za sve detalje putovanja posjetite njihove internetske stranice i rezervirajte svoju kartu još danas!

Martina Ismajlovski