mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Bister: Tajna života u sjemenci bundeve
Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 08:14
120823_Bister_thmbBučino ulje je kulinarski specijalitet dobiven od sjemena buče (bundeve, tikve). Tamno zelene do crne je boje i uglavno se dobiva laganim zagrijavanjem i prešanjem sjemenki koštica. Zbog njegove boje naziva ga se i crno ulje, a u nekim dijelovima Hrvatske i koščično ulje, budući da se proizvodi iz koščica (koštica).

Proizvodi se iz sjemenki posebne vrste uljene buče koja je izvana zeleno-žuta, a iznutra narančasta. Njene tamno zelene sjemenke nemaju karakterističnu opnu kao sjemenke drugih vrsta i zbog toga se još nazivaju i "golice". Osim u proizvodnji ulja, one se u prehrani koriste neprerađene kao bogat izvor omega masnih kiselina, vitamina i minerala.

Nakon berbe, sjemenke se operu i osuše te uskladište. Bučino ulje se može proizvoditi toplim i hladnim prešanjem, ponekad se u toku prerade buče nekoliko minuta lagano preprže na temperaturi od 60 stupnjeva Celzijevih. Iz izdrobljenih toplih sjemenki se prirodnim putem, bez kemijskih dodataka, pod visokim pritiskom dobiva ulje.

Od davnina je poznat okus sušene ili pečene sjemenke bundeve koja se za hladnih jesenskih i zimskih večeri s užitkom grickala i ne sluteći da je ta sjemenka tajna života. Naime, bučino ulje sadrži bjelančevine, minerale, nezasićene masne kiseline i mnoge vitamine pa se bundeva opravdano smatra kraljicom jeseni. Naši stari su iz mesa bundeve i vode miješali kašice i stavljali ih na opekline i rane. Danas su poznati brojni blagotvorni učinci na zdravlje. Slatko meso fine strukture krije mnoštvo blagotvornih nutrijenata, a istodobno je siromašno kalorijama i lako probavljivo. Bundeva je odličan izvor vitamina, a i vrlo dobar izvor važnog antioksidansa – vitamina C. Zajedno, vitamini A i C surađuju u jačanju imunološkog sustava. Bundeva se ističe i sadržajem vitamina B skupine koji se smatraju antistresnim vitaminima te mogu imati i relaksirajuće djelovanje. Također, sadrži i esencijalne omega-3 masne kiseline koja smanjuje rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Tvrtka Bister d.o.o. osnovana je 2001. godine sa sjedištem u Domašincu, Vladimira Nazora 25 te se bavi proizvodnjom bučinog ulja. Domaće Međimursko bučino ulje ne samo da je ukusno za salate već se upotrebljava i u medicinske i kozmetičke svrhe za tretiranje kože i kose. Drže se starog načina prešanja sjemenki bundeve da bi dobili i zadržali vrhunsku kvalitetu ulja. Njihovo ulje proizvedeno je prirodnim postupkom i najvažnije im je da ne sadrži nikakve dodatke ( konzervanse, boje...).

Želite li se uvjeriti u kvalitetu pravog domaćeg međimurskog ulja, svratite do njihovog štanda na Špancirfestu, a ako pak niste u mogućnosti doći na Špancirfest, posjetite njihove službene stranice gdje možete naručiti bučino ulje i koje će vam poštom dostaviti na vašu adresu.

Martina Ismajlovski