mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Poet, putnik i novinar: Momčilo Popadić
Četvrtak, 22 Studeni 2012 10:58

thmb 121122 MomciloMomčilo Popadić bio je hrvatski novinar, pjesnik i esejist. Rođen je 25. ožujka 1947. u Blatu na Korčuli te je često boravio tamo – u njegovoj najljepšoj "vali na svitu", Prigradici gdje je inspiriran njezinom ljepotom, mirom i mirisom mora napisao brojne stihove i tekstove. Umro je u 44. godini života (20. studenog 1990.) ostavivši iza sebe šest zbirki pjesama, knjigu memoarskih proza i sedam dramskih tekstova za lutkarsku scenu, neobjavljenih, ali izvedenih u lutkarskim kazalištima, kao i niz pjesama i kratkih proza, reportaža, razgovora, kozerija, eseja, prikaza i bilješki rasutih diljem časopisa te po novinama.

Momčilo Popadić bio je vrsni pjesnik čije su pjesme ostale skupljene u zbirkama "Igračke mutnog uma", "Gospodin O i njegova ljubav", "Pučke svečanosti" i "Finski nož". Objavio je i knjigu proza "Živit u strpjenstvu" ili "Momo, zašto se kriviš", te nekoliko tekstova za lutke odigranih u Zadru i Splitu. Jedan je od najznačajnijih uglazbljenih "pjesnika Dalmacije", uz Tomislava Zuppu i Jakša Fiamenga te je najuže povezan uz zlatno razdoblje Zdenka Runjića i njegovu suradnju s Oliverom Dragojevićem.

U tom razdoblju u suradnji s Rajkom Dujmićem nastala je jedna od najboljih ljubavnih balada "Tonka", ali i "Čuješ li me jel' ti drago", "Ključ je ispod otirača", "Momo, zašto plačeš"... pjesme koje su obilježile sedamdesete i osamdesete. Za Momčila kažu da je uvijek pisao "iz sebe" i "za sebe", prezirući "narudžbe". Jedan od njegovih najboljih tekstova "Oprosti mi, pape" ostvaren u suradnji sa Zdenkom Runjićem i Oliverom Dragojevićem, do Zdenka Runjića je došao uz poruku, "Evo ti tekst, a ti ga uzmi il' baci!"

U suradnji sa skladateljima Zdenkom Runjićem i Rajkom Dujmićem, Popadićeve su pjesme postigle veliku popularnost, kao što smo već spomenuli u izvedbama Olivera Dragojevića, ali i skupine Novi fosili i Jasne Zlokić, a naročito: "Oprosti mi, pape", "Tonka", "Ne budi me mati", "Skitnica", "Ča je život vengo fantažija", "Da mi je biti morski pas", "Košulja plava" i mnoge druge.

Momčilo Popadić za prijatelje – Pop, bio je poznat i kao vrstan novinar, pisac reportaža, žanra u kojem se novinarstvo i književnost dodiruju i isprepleću, ali je i obožavao putovati, pa su tako mnogi tekstovi nastali kao rezultat njegovih putovanja.

Bolest ga je prepano oduzela od života, ali Popadić se nizom svojih pjesama iskazao kao sanjar, produhovljene osobnosti, lirik duboko zaljubljen u Dalmaciju, njenu prošlost i sadašnjost u kojima i otok Korčula sa svojom Prigradicom zauzima vrlo istaknuto mjesto...

Martina Ismajlovski