mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Bella Italia, bellissima Liguria
Ponedjeljak, 07 Ožujak 2011 10:46
thmb_liguria„Kako to misliš - ne radite cijeli dan?" bilo je jedno od mojih prvih pitanja po dolasku u Italiju. Lijepo, ovdje život jednostavno ima drugačiji ritam. Polaganiji, opušteniji... Talijani znaju kako svim osjetilima uživati u životu u skladu s onom „la vita è bella". Pronaći otvoreni dućan ili restoran u podnevnim satima ovdje je jednako dobitku na lotu. No ni to ne smeta previše.

Liguriji sam se vraćala nekoliko puta i još mi nije dovoljno. Jednostavno, nemoguće je ne zaljubiti se u nju na prvi pogled. Jedna od najmanjih talijanskih regija, smještena na obali Ligurijskog mora, jednostavno osvaja. Krajolik izgleda kao s razglednice, a ostavlja i dojam već viđenoga. Iznenađeni? Baš i ne, zajedno s brojnim filmskim junacima sigurno ste ovuda već prošli.

Čuli ste za Genovu? Veliku talijansku luku koju zbog slavne prošlosti nazivaju i La Superba (Veličanstvena)? Uz Rim, Veneciju i Firenzu, Genova se nalazi u TOP 10 talijanskih gradova za posjetiti. Iako prva asocijacija na nju možda i nije ona umjetnička, ovaj grad ima bogatu povijest koja se može vidjeti u brojnim dijelovima grada, muzejima, palačama ili crkvama. Sve to učinilo ju je EU prijestolnicom kulture 2004. godine. Dio staroga grada, odnosno čak 42 palače, svjetska je baština pod zaštitom UNESCO-a. Jedno od najvećih imena svjetske povijesti, Kristofor Kolumbo (talijanski Cristoforo Colombo) rođen je ovdje, njegovu kuću možete vidjeti nedaleko od Piazza De Ferrari.

Zainteresirani? U Genovi postoji mnogo mjesta koja vrijedi obići. Njezino otkrivanje najbolje je započeti sa spomenute Piazza De Ferrari na kojoj se nalaze Teatro Carlo Felice, glavna operna kuća i Palača duždeva (Palazzo Ducale), nekad dom genovljanskih duždeva a danas muzej i središte kulturnih i umjetničkih zbivanja. Tu se nalazi i glavna shopping ulica Via XX Settembre, s velikim modnim imenima ali i brendovima poput H&M-a, Zare i Benettona.

Spuštajući se prema Porto Antico, Staroj luci, vrijedi pogledati katedralu San Lorenza i Trgovačku palaču (Palazzo delle Compere di San Giorgio). Izgrađena je 1260. godine, danas je u njoj sjedište Lučke uprave, a jedno je vrijeme korištena kao zatvor u kojem je jedan od najpoznatijih zatvorenika bio i Marco Polo. U Porto Antico nalazi pak se jedna od najvećih gradskih atrakcija. Akvarijum. Izgrađen je za izložbu EXPO 1992. godine, najveći je u Italiji i drugi najveći u Europi. Ovdje se mogu vidjeti brojne životinjske i biljne vrste s detaljnim opisima na talijanskom i engleskom jeziku, a cijena ulaznice od 18 eura zaista je isplativa investicija. Nasuprot Akvarijuma nalazi se staklena kugla, La Bolla di Renzo Piano, poznata kao Biosfera. Dizajnirana je za summit G8 u Genovi 2001. godine, a posebna je po tome što je dom raznih tropskih biljaka, malih životinja, leptira i raznih ptica. U oko će vam sigurno upasti Il Bigo, reprodukcija dizalice koja je u prošlosti korištena na brodovima za utovar i istovar a u kojoj se nalazi panoramski lift. Želite li virtualno prošetati kroz Porto Antico kliknite na http://www.acquariodigenova.it/cms/virtual_tour-12567.html

Imaju li Rania od Jordana, dizajneri Dolce i Gabbana, vozači Formule 1, ruski i arapski milijunaši i talijanski premijer Berlusconi nešto zajedničko? Svi dolaze u mondeno mjestašce Portofino, utočište bogatih i slavnih. Tijekom 50-ih i 60-ih godina ovdje su boravili Grace Kelly i knez Rainer od Monaka, Greta Garbo, Frank Capra, John Wayne, ali i Winston Churchill. Njihove, ali i slike brojnih drugih poznatih gostiju Portofina mogu se vidjeti u dvorcu Brown (Castello Brown). S obzirom na bogate goste, ne čudi što svoje dućane ovdje imaju glasovita svjetska imena poput Diora, Prade, Ralph Laurena ili Cartiera.

Stotinjak kilometara od Genove nalazi se još jedna luka, La Spezia. Danas glavna talijanska vojna luka smjestila se u središte Zaljeva pjesnika (Golfo dei Poeti) kojeg su voljeli pjesnici i pisci poput Byrona, Shelleya, Petrarce, D'Annunzia i Montalea, a po kojima je zaljev i dobio ime. Krajem II. Svjetskog rata grad je postao mjesto za tajni bijeg preko 23.000 Židova koji su, bježeći od koncentracijskih kampova, tako uspjeli pobjeći u Palestinu. O uspješnosti egzodusa svjedoči i činjenica da se grad na izraelskim zemljopisnim kartama danas označava kao „Schàar Zion" – Vrata prema Sionu.

Želite li biti viđeni u La Speziji morate se pojaviti u Via Prione. Ime ove ulice dolazi od riječi pietrone, u lokalnom dijalektu prione, što znači veliki kamen, a označava mjesto sa kojeg su se čitale javne obavijesti. Via Prione dovela me do Piazza Garibaldi, jednog od gradskih trgova na kojem se nalazi moderna fontana. Ona bi trebala predstavljati jedra, no upitate li lokalne stanovnike reći će vam da podsjeća na nešto drugo, a ja nisam sigurna da ovdje smijem napisati na što. smile La Spezia je poznata po futurizmu i art nouveau stilu, pa nemojte zaobići zgradu Pošte u kojoj se nalazi Prampolinijev mozaik, ali ni modernu zgradu katedrale Krist kralj stoljeća (Cristo Re Dei Secoli) koju je projektirao Adalberto Libera. Tu je i nedavno obnovljeni dvorac San Giorgio koji svjedoči o pomorskoj povijesti grada.

U Liguriji je svako mjesto dovoljno lijepo da zaslužuje posjet, poput na primjer Sarzane, Chiavaria ili Rapalla. Ali ono što svakako toplo preporučam jest posjet nacionalnom parku Le Cinque Terre. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore, pet malih obalnih sela, uvršteno je 1997. godine u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Do njih je najbolje doći željeznicom koja povezuje La Speziu i Genovu (za raspored provjerite www.trenitalia.com) a između njih postoje razni pješački putovi, nekad putovi za mazge, koji su bili jedini prilazi selima s kopna. Najpoznatiji među njima je romantični La Via Dell'Amore (Put ljubavi). Zanimljivo je da u 5Terre postoji princip dobrovoljnog zadrugarstva u kojem se vino, maslinovo ulje i kozmetika prodaju pod markicom parka.

Kad putuješ, nisi napravio ništa ako nisi okusio lokalnu hranu. Priznajem da sam se veoma lako „navukla" na tradicionalna ligurijska jela. Nude se razni morski specijaliteti, farinata (nešto poput palačinke napravljene od brašna slanutka) i sgabei (fritule od tijesta za kruh poslužene sa pršutom i sirom stracchinom). No, moji favoriti i dalje ostaju pesto, umak od svježeg bosiljka, češnjaka, pinjola i sira pecorina te focaccia, vrsta kruha premazanog maslinovim uljem i raznim nadjevima poput rajčice, luka, maslina ili meni najdraže vrste, focaccia di Recco, odnosno focaccia sa sirom (focaccia al formaggio).

I za kraj, još jedan običaj koji mi je posebno prirastao srcu – aperitivo. Ili jednostavno, odlazak na piće u kasnim podnevnim satima. Pije se sve, alkoholna (alcolici) ili bezalkoholna (analcolici) pića, a uz njih obično dobijete i male slasne zalogaje. Jednostavno neodoljivo!

Zaista, Ligurija će vam izazvati sva osjetila...a taj se izazov isplati prihvatiti smile

Amalija