mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Kuća Parać - pravo bogatsvo grada Solina
Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 08:47

thmb2 141210 Kuca-Parac-Solin

Kuća Parać, koja je u vlasništvu grada Solina, smještena na antičkom amfiteatru, izgrađena je 1863. godine od kamena salonitanskog amfiteatra. Vlasnice ove predivne kuće, sestre Parać (Jelka Grubišić i Gorenka Werdnik) dale su je gradu Solinu na otkup 1994. godine, a Solin ju je renovirao i pretvorio u muzej te se obogatio za još jedan kulturni spomenik.

Kuća Parać je oživjela za potrebe turističke ponude, a u sebi sadrži arheološku zbirku (amfore i odljevi skulptura iz solinske baštine) smještenu na katu kuće, dok je u prizemlju smještena otvorena restauratorska radionica koju izvode studentice konzervacije i restauracije Umjetničke akademije u Splitu gdje će turisti moći vidjeti kako studentice rade na restauraciji amfore i drugih antičkih artefakata pronađenih na ovom lokalitetu.

Cilj je da ljudi od struke pokažu turistima kako se radi s izvornim materijalima i koji su sve uporabni i ukrasni predmeti tog vremena bili, kao što su svjetiljke, torza, razne antičke posude, dok je na katu galerija u kojoj je postav jedne manje arheološke zbirke, gdje su izložene amfore i odljevi skulptura iz solinske baštine.

Posjetitelji u kući Parać mogu vidjeti kapitele od prokoneškog mramora koji su nekada vjerojatno pripadali Jupiterovu hramu u istočnoj Saloni. Među izloženim arheološkim nalazima izdvaja se ploča kasetiranoga stropa s istoga nalazišta: nekoliko kamenih urni, nadgrobni natpisi te žrtvenik posvećen Jupiteru. Posebno mjesto pripada amforama, te metalnim predmetima uporabnog karaktera, među kojima je najviše fibula – kopči za pričvršćivanje odjeće.

Osim izložbenog postava, turistima su na raspolaganju i besplatni promotivni materijali te popratna turistička infrastruktura (voda, sanitarni čvor).

Otkrijte ovaj poseban i zanimljiv gradić koji se nalazi sjeveroistočno od grada Splita u središnjoj Dalmaciji! Želite li saznati više o Solinu, njegovoj baštini, gastronomiji, aktivnom odmoru i drugim posebnostima ovog grada svakako zavirite na službene stranice Turističke Zajednice grada Solina.

N. Kovačić