mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Idilična 45. sjeverna paralela
Četvrtak, 16 Kolovoz 2012 15:19
45-sjeverna-paralela_thmbPredivni gradovi, odlični klimatski uvjeti, plodno tlo, najbolje vino i presretni ljudi - ima li potrebe nabrajati dalje? Sve su ovo «posljedice» tajne koju nosi 45. sjeverna paralela, paralela koja sjevernu polutku dijeli na dva jednaka dijela.

Ako se primjerice nalazite u Krku, ili možda u Torinu, zapravo se nalazite na pola puta od ekvatora do sjevernog pola. Takvu idiličnu sudbinu dijeli još nekoliko gradova poput francuskog Bordeauxa, Minneapolisa u SAD-u i našeg Senja. No, ta paralela nije tek obična paralela, mnogi joj pridaju neke posebne karakteristike pa se može pisati i o njezinoj tajni koja privlači sve veći broj ljudi.

Tako je 45. paralela sjeverne zemljopisne širine gotovo pa idealna prema svojim klimatskim obilježjima. Ovdje se pravilno izmjenjuju sva četiri godišnja doba, temperature zimi rijetko prelaze ništicu, a ljeti su sasvim ugodne. Isto tako, na ovoj se paraleli uzgajaju najbolje vinove loze, možemo je nazvati svojevrsnim rajem za vinare i njihova vrhunska vina. Jedna od takvih je i vinska kuća 45North.

45North je vinara smještena u Michiganu, a svoju popularnost u svijetu vina mogu zahvaliti upravo položaju na spomenutoj paraleli. Obitelj koja ju posjeduje shvatila je da ovdje uzgoj grožđa uspijeva isto tako dobro kao i u okolici Bordeauxa. Osim kušanja izvrsnog vina, nude i boravak u prekrasnoj prirodi, a kako bi cijelom svijetu pokazali bogatstvo koje nudi 45. paralela, svoju su vinariju morali nazvati upravo njenim imenom.

U Hrvatskoj javnost još možda nije dovoljno upoznata s blagodatima koje položaj na toj paraleli nudi, no neki joj spomenici ipak odaju «počast». Radi se o Sunčanim satovima koji se nalaze u Senju i Krku koji pomoću položaja sunca i njegovih sjena pokazuju koliko je sati.

Što se čarobno krije u toj paraleli i zašto je život na njoj tako ugodan, možda ne znamo. No, da neka tajna postoji, u to smo uvjereni. Do njezina ćemo otkrića i dalje uživati u najboljim vinima i boraviti u suncem okupanoj prirodi na 45. sjevernoj paraleli! smile

Valentina Krklec