mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
MP portal čita preko 40.000 PUTNIKA
Utorak, 09 Listopad 2012 10:25

thmb 121009 40000Čak 40% mjesečno, i tako iz mjeseca u mjesec već više od pola godine, raste čitanost portala Moja Putovanja. Taj je trend nastavljen i početkom aktualnog mjeseca (listopada) i – ukoliko se isti nastavi – za očekivati je da će do kraja 2012. godine MP portal svoju čitanost u odnosu na početak te iste godine umnožiti više od 20(!) puta!

Naime, nakon što smo početkom rujna istaknuli da je portal Moja Putovanja „probio" brojku od 25.000 jedinstvenih čitatelja-PUTNIKA mjesečno, a isti taj rujan zaključili s točno 32.254 Unique posjetitelja-PUTNIKA, ovih je dana probijena još jedna okrugla brojka. Čak štoviše, evo jedne zanimljivosti; brojka od 25.000 probijena je 6. rujna, a okruglih mjesec dana kasnije – u subotu, 6. listopada, u točno 21:10 sati – MP portal probio je brojku od 40.000 čitatelja-PUTNIKA u proteklih 30 dana. Kad bismo gledali samo to 30-dnevno razdoblje, onda je rast čitanosti čak i debelo iznad mjesečnog prosjeka – 60%! Inače, već smo spominjali zašto naglašavamo ovaj pojam „čitatelja-PUTNIKA"; zato što je portal Moja Putovanja specijalizirani portal za promidžbu turizma i kulture putovanja, odnosno svaki je naš posjetitelj portal posjetio „ciljano", tražeći konkretnu informaciju...

Protekli je mjesec donio još neke znakovite promjene. Ponešto se naime promijenila geografska struktura naših čitatelja. I dalje prevladava uvjerljivo hrvatska čitateljska publika, ali ipak s manjim postotkom - u kolovozu 78,9%, a u rujnu 73,6%. Portal je svoje djelovanje dobrim dijelom proširio na područje Bosne i Hercegovine te Srbije, čini se da je veliki broj novih čitatelja upravo s područja ovih država. Naime, u kolovozu je publika iz BiH činila 6,7% ukupnog broja čitatelja, sada u 60% ukupno većoj masi čitatelja čini čak 10,4%. Slično je i sa Srbijom, kolovoških 4,4% skočilo je na rujanskih čak 9,6%. Uz ove tri zemlje, nešto smo čitaniji još u Crnoj Gori (1,4%) i Njemačkoj (1,2%), slijede Slovenija, SAD itd.

Daljnjim praćenjem statistike, malo smo i „pomladili" publiku portala Moja Putovanja. I dalje dominira tzv. srednja generacija (ljudi od 25 do 44 godine starosti), ali ne više „dvotrećinski" (63,7%), sada je to otprilike polovina čitatelja – 51,9%. Zato je bitno porastao broj čitatelja tzv. studentske populacije (18-24 godine starosti) – s 10,2% na čak 30,8%! Izuzetno nas raduju ti pokazatelji, gotovo 83% čitatelja su dakle pripadnici mlađe i srednje odrasle populacije.

Već smo pisali da je prilično porastao i broj naših autora tekstova i fotografija na portalu Moja Putovanja, s njih 59 zaključno s mjesecom kolovozom, sada ih je preko 70, od toga 15-ero iz inozemstva. Zaključit ćemo ovaj pregled činjenicom da smo, po službenim statistikama
Gemius Audiencea, i dalje među pet naprogresivnijih portala uopće na tržištu u 2012. godini. Naravno, očekujemo da ćemo tu ostati i u posljednjem kvartalu aktualne godine.

Hvala vam svima koji nas svakodnevno pratite, budite i dalje s portalom Moja Putovanja ili – kako naš slogan kaže - portalom za sva osjetila!

Nenad Kovačić