mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Dani plemstva u Gornjoj Rijeci
Četvrtak, 09 Kolovoz 2012 13:04
thmb_120809_Dani-plemstvaUz pojam plemstva, nekoć najvišeg društvenog sloja, uvijek se vezala uglađenost i profinjen ukus. Život gornjoriječkih plemića i plemkinja krasila je uzvišenost, a njihov ugled pratili su istančan osjećaj za ljepotu i pravdu. Uvjerite se u to i sami, posjetite mjesto Gornja Rijeka na obroncima Kalnika koje i danas zrači plemićkim sjajem. Raskošne dvorske haljine vijore ponesene zvucima valcera na plemenitaškom balu, a mladići i djevojke privlače poglede natječući se u eleganciji jer se unutar gornjoriječkog dvorca biraju najplemić i najplemkinja potkalničkog kraja.

Vikend uoči blagdana Velike Gospe u Gornjoj Rijeci odvija se manifestacija Dani plemstva. Po 13. puta organizirat će se u blizini dvorca prve hrvatske primadone grofice Sidonije Rubido Erdody u Gornjoj Rijeci tradicionalan izbor najplemkinje i najplemića te najprinceze i najprinca, uz vrlo bogat kulturno-zabavni program. Dani plemstva u Gornjoj Rijeci traju od 10. do 15. kolovoza 2012.

Manifestacija se odvija kroz tri dana te je vrlo bogata raznim kulturnim, sportskim, duhovnim, zabavnim, gospodarskim i drugim sadržajima. Manifestacija obiluje vrlo velikom posjećenošću gostiju iz raznih krajeva lijepe naše. Osjetite čari nekadašnjih dvorova, uspravite držanje i uživite se u vrijeme kada je plava krv otvarala sva vrata.

M. Ismajlovski (Izvor: www.croatia.hr )