mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Tjestenina u 350 oblika
Srijeda, 27 Travanj 2011 01:26

tjesteninaUkoliko planirate putovanje u Italiju, sigurno ste imali na umu obići neki talijanski restoran i probati izvornu talijansku tjesteninu. No znate li da je tjestenina vrlo širok pojam i kako postoje još neke vrste pored špageta i makarona koje doma redovno spravljate? Čak štoviše, Talijani su prebrojali preko 350 različitih vrsta tjestenine, a ovdje vas upoznajemo samo s nekima od njih...

Buon apetito!!

 

 agnolottiAgnolotti - ovo je tjestenina najčešće punjena mesom, te je u pravilu kružnog ili polukružnog oblika.
 

 

bigoliBigoli - ova vrsta tjestenina se najčešće pravi od prekrupa ili heljde, izgleda kao špageti u nešto debljem izdanju, a uglavnom se može pronaći u regiji Veneto.
 

bucatiniBucatini - još jedna vrsta tjestenina koja je u potpunosti nalik na špagete, jedino što u sredini ima malu rupu. "Bucatini" u doslovno prijevodu baš i znači "rupice".                         

cannelloniCannelloni - tjestenina u obliku širokih cijevi koje se u pravilu napune mesom prije nego se preliju mesnim preljevom i ispeku.

 

cavatappiCavatappi - njihovo ime (u prijevodu: vadičepi) najbolje opisuje njihov oblik. Šuplji su kao i maccheroni, samo što su i "uvrnuti".

 

cavatelliCavatelli - ovo su manji komadi tjestenine sa zarolanim krajevima, tako da izgledaju poput malih šupljih tuba.

conchiglieConchiglie - vrlo popularna tjestenina u obliku školjki.

 

farfalleFarfalle - tjestenina u obliku leptir-kravate. Farfalle na talijanskom znači "leptiri".

 

fusilliFusilli - ili u prijevodu "mala vretena", po svom obliku jako su slična cavatappima.

 

gemelliGemelli - što na talijanskom znači "blizanci", izgledaju kao da su sačinjeni od dva komada tjestenie koja su zajedno uvrnuta. No to se tako samo čini, ipak je riječ o jednom, homogenom komadu...

gnocchiGnocchi - njoki su dobro poznati i prihvaćeni i na našim područjima, a najvjerojatnije potiču s Bliskog istoka. Radi se o komadima tjestenine veličine palca, najčešće spravljenih od krumpira...

lumaconiLumaconi - ili što bi se "po naški" reklo veliki puževi, zapravo su tjestenine u obliku šupljih cijevi koje su preklopljene na pola.

orecchietteOrecchiette - "mala uha", kako Talijani zovu ovu vrstu tjestenine, izgledaju kao da je netko palcem udubio plosnati okrugli komad..

pappardellePappardelle - velika vrpca od tjestenine, ali ne široka poput lazanja...

 

piciPici - ovo je specijalitet u Toscani. Nalik na malo deblje špagete, ali ručno rezane i nepravilnog oblika.

radiatoreRadiatore - pogodili ste - tjestenina u obliku radijatora..

 

rigatoniRigatoni - još jedna vrsta tjestenine u obliku malih šupljih cijevi...

 

stringozziStringozzi - nešto deblja verzija špageta, a ime je dobila po vezicama za cipele.

strozzapretiStrozzapreti - poput cavatella oblikovani na način da je plosnati komad tjestenine zamotan kako bi formirao šuplju cijev, samo za razliku od gore spomenute vrste nešto su uži i izduženiji

tortelliniTortellini - dobro nam poznata vrsta najčešće je punjena mesom ili sirom. Veliki tortellini nazivaju se tortelloni.

trofieTrofie - slični su strozzapretima, samo što su završeci "stisnuti"..

 

vermicelliVermicelli - poput špageta samo nešto tanji. U prijevodu bi značilo "mali crvi"...