mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Kada i kako servirati sir
Utorak, 05 Ožujak 2013 16:42

thmb 130305 sirPoslužiti ga možemo kao predjelo, kao dodatak glavnom jelu ili poslije deserta. Sir se može konzumirati za doručak, za ručak i za večeru. Ukoliko platu sa sirevima poslužujete kao desert, preporuča se izabrati do devet vrsta sireva. Ukoliko se radi o predjelu odabir je poželjno ograničiti na najviše pet vrsta sireva jer je sir prilično zasitan, a ne želite da jela koja slijede ostanu na tanjuru...

Serviranje sira vrlo je važno.

Drvene daske, mramorne ili staklene ploče, voće (suho ili svježe), sirevi različitih okusa, veličina, oblika, tekstura i boja učinit će vašu platu primamljivom već i na sam pogled... Sireve intenzivnog i oštrijeg okusa i mirisa ne stavljajte pored mladih, nježnijih sireva. Važno je sir servirati na način da ne ostaje duže narezan i da se izbjegne doticanje sa drugim namirnicama, posebno suhomesnatim proizvodima kako ne bi poprimio njihov miris. Ne preporuča se sir rezati puno prije posluživanja jer se brzo suši.

Kruh i peciva poslužite odvojeno, najbolje narezane na manje komade.

Sirevi dolaze u različitim oblicima i formama. Najbolji način rezanja je na način da svaki komad ima dio različite strukture sira (ako je sir u kori to znači da bi svaki izrezani komad trebao imati i koru i tijesto). Kod rezanja mekih sireva preporuča se namočiti nož u vodu kako se sir ne bi trgao pri rezanju. Sir u hladnjaku treba čuvati zamotanog u izvorno pakiranje, u plastičnu posudu sa poklopcem, u vakumiranoj posudi ili na drvenoj podlozi sa staklenim zvonom. Sirevi s unutrašnjom plemenitom plijesni čuvaju se umotani u perforiranu foliju. Iz hladnjaka sir treba izvaditi barem sat vremena prije posluživanja kako bi se na sobnoj temepraturi razvio njegov svojstveni miris i konzistencija tijesta i kako bi ga se, ukoliko je stariji, lakše moglo prikladno narezati i servirati.

Ako nemate potrebe za tim, ne kupujte velike količine sira, nego češće kupujte manje komade koje ćete brže potrošiti.

Izvor: Praktičan život