mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Anita Šupe: Hranite se kao nekad!
Četvrtak, 31 Svibanj 2012 08:37
120531_Istine-i-lazi-o-hrani_thmbIstine i laži o hrani... Mitovi, zablude i neistinite tvrdnje o tome što je zdravo a što nezdravo, dovele su do situacije gdje jedni profitiraju, a drugi plaćaju... Establišment - prehrambena industrija, farmaceutska industrija, državne službe, medicinski stručnjaci i mediji - profitiraju. A obični čovjek/potrošač plaća. I što je najgore - plaća svojim zdravljem.

Najgore plaćamo zabludu da su masnoće životinjskog porijekla i kolesterol štetni te da izazivaju srčane bolesti, začepljenje žila, pa čak i rak. Međutim ova općeprihvaćena tvrdnja nema znanstvene osnove, već je nesretni rezultat neutemeljenih mitova, predrasuda, ali i komercijalnih interesa. Na račun ove neistine, zadnjih smo 30 godina pokusni kunići kojima se umjesto tih "strašnih" životinjskih masnoća nudi cijelo mnoštvo "zdravih" rafiniranih namirnica s previše šećera, škroba, rafiniranih biljnih ulja, margarina i transmasnoća, pšenice, glutena i žitarica općenito, umjetnih dodataka i štetnih kemikalija.

Službene prehrambene smjernice da se smanji unos masnoća i poveća unos ugljikohidrata stare su tek nekih 30-tak godina, i otkada su one uvedene zapadnim se svijetom proširila epidemija debljine, metaboličkog sindroma (povišeni šećer u krvi i/ili inzulinska rezistencija, povišeni krvni tlak, poremećene masnoće u krvi i debljina u području trbuha), srčano-žilnih bolesti i mnogih vrsta raka. Jasno je da je tu nešto očito jako, jako pogrešno. Danas se bez sumnje zna da prirodne masnoće iz mesa, mlijeka i jaja ne predstavljaju opasnost za zdravlje, a znamo i da su od pamtivijeka predstavljale vrlo važan dio ljudske ishrane. Istraživanja nam potvrđuju da su grupe naroda koje su se hranile na tradicionalan način prije dolaska "civilizacije" s bijelim brašnom i šećerom, bili izuzetno zdravi i otporni ljudi koji nisu obolijevali od bolesti tipičnih za današnje vrijeme.

Nažalost i u 21. stoljeću liječnici i drugi medicinski stručnjaci još uvijek nas straše "povišenim kolesterolom" - najčešće iz tog razloga što su neupućeni ili nezainteresirani za najnovija saznanja. Ili možda zato što su sponzorirani od farmaceutske industrije koja je jedna od najprofitabilnijih djelatnosti u svijetu, a statini - sredstva za snižavanje kolesterola - najprodavaniji lijek na kojem se zarada broji u stotinama milijuna dolara.

Doktor medicine Dwight Lundell, poznati američki kardio kirurg, piše: „Mi liječnici, uz svo naše obrazovanje, praksu, znanje i autoritet, često posjedujemo popriličan ego radi kojeg vrlo teško priznajemo da smo u krivu... Službena je medicina napravila užasnu grešku kad je ljudima savjetovala da izbjegavaju zasićene masti... Davno uspostavljene prehrambene preporuke dovele su do epidemije pretilosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj patnji i materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u povijesti čovječanstva."

Kad bi medicinski stručnjaci bili manje zaokupljeni prepisivanjem recepata, a više zainteresirani za svoju struku i zdravlje ljudi, kad bi se podsjetili da je njihova dužnost biti u tijeku zbivanja i pratiti znanstvenu i stručnu literaturu - također i onu s druge strane mainstreama (čast izuzecima koji to rade), saznali bi neke vrlo zanimljive stvari:

• Znanstveni dokazi o štetnosti masnoće i kolesterola ne postoje.
• Kampanja protiv kolesterola najveća je prevara 20. stoljeća.
• Zasićene masnoće iz hrane životinjskog podrijetla ne uzrokuju ni debljinu, ni srčane bolesti niti kakve druge kronične civilizacijske bolesti.
• Debljina je bolest pretjeranog nakupljanja masnoće i ne ovisi ni o prekomjernom jelu niti o premalo tjelesne aktivnosti, već o neravnoteži u hormonalnom reguliranju masnog tkiva i metabolizma masti.
• Inzulin je primarni regulator nakupljanja masnoće, a ugljikohidrati – koji potiču izlučivanje inzulina – direktni uzročnik debljine.
• Bolesti srca i krvnih žila nemaju veze s unosom zasićenih masnoća iz hrane. Pravi uzrok srčano-žilnih bolesti su kronične upale u arterijama, koje nastaju zbog pretjeranog unosa šećera, škroba i biljnih ulja bogatih omegom 6.
• Što više industrijski prerađene hrane konzumiramo, to više potičemo stvaranje upale, iz dana u dan. Ljudsko tijelo nije dizajnirano da bi moglo preraditi hranu nakrcanu šećerom, škrobom i omega 6 uljima.
• Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih upalnih stanja, a to je povratak na hranu u svom izvornom obliku.

Znanost danas nudi brojne dokaze da je industrijska neprirodna rafinirana hrana glavni uzročnik tipičnih bolesti zapadnog svijeta: debljine, dijabetesa tip-2, srčano-žilnih bolesti (začepljenje žila, srčani i moždani infarkt), autoimunoloških bolesti, alergija i mnogih vrsta raka.) Čovjek je genetski prilagođen određenoj vrsti hrane a ta se hrana ne proizvodi u tvornicma već samo u prirodi. To nisu nutritivno osiromašene, kemijom pretrpane industrijske prerađevine, već prava prirodna hrana u svom izvornom obliku, prema principima LCHF.

LCHF nije „dijeta" već način prehrane ili još bolje rečeno - način života. LCHF je skraćenica od Low Carb High Fat što znači manje ugljikohidrata i više masnoće. Ovaj način prehrane najsličniji je izvornoj ljudskoj prehrani prije dolaska industrijske rafinirane hrane i upravo kao takav pruža optimalne uvjete za dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu. LCHF ima i druge (engleske) nazive kao što su Paleo, Primal, Low Carb i zapravo predstavlja jedan cijeli pokret koji je zadnjih godina postigao veliku popularnost i proširio se zapadnim zemljama. Osnova ove prehrane je prava izvorna hrana kao što su riba, meso, jaja, obilje raznog povrća i prirodne zdrave masnoće. Također se jedu punomasni mlječni proizvodi, orašasti plodovi i voće. Izbjegavaju se namirnice bogate šećerom i škrobom, kao što su kruh, tjestenina, razna peciva i slično, te rafinirana biljna ulja i margarini. Biraju se čiste namirnice najbliže svom izvornom obliku, po mogućnosti iz organskog ili domaćeg uzgoja, a izbjegavaju se industrijske prerađevine koje su nutritivno osiromašene i sadrže brojne umjetne aditive i štetne kemikalije.

Samo ako jedemo pravu hranu u svom izvornom obliku, koju nam je priroda osigurala, imat ćemo i tijela kakva nam je priroda namijenila - bit ćemo zdravi, jaki, otporni i vitki.

Anita Šupe (Istine i laži o hrani)