mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Sjaj oštrice hrvatskog mača Schiavona
Srijeda, 17 Listopad 2012 10:33

thmb 121017 SchiavoniSchiavona mač je prepoznatljiv zbog "mačkolikog" oblika drška izrađenog od mjedi, mrežaste košarice, rukohvata od drveta obloženog kožom i jedinstvenog dvobridnog sječiva. Iako se izrađivao u Njemačkoj, to je hrvatsko oružje jer su ga prvi koristili pripadnici duždeve straže novačeni od Istre i Dalmacije pa do Boke Kotorske (dalmatinski i gornjogradski Hrvati) te su po njima i ta straža i njihovo glavno oružje dobili i ime.

Schiavoni je bio termin koji se u ranom srednjem vijeku po Apeninskom poluotoku ustalio za Slavene, koji su zajedno sa Avarima provalili u zapadne rimske provincije Norik, Dalmaciju, Panoniju i Iliriju. Područje na kojem su se naselili protezalo se od Drave, na sjeveru, planine Snežnik (Mons Albius) na zapadu, sve do Makedonije na istoku, skroz do jadranske obale i gradova koji su tada dobrim dijelom nastanjeni romaniziranog stanovništva. U Mletačkoj Republici se ime Schiavonia vremenom ustalilo kao zemljopisni pojam za teritorij od Istre preko Dalmacije do Boke Kotorske, a Schiavoni za Hrvate iz tih krajeva.

Hrvati su, naime, prvi Slaveni s kojima se susreću Mlečani pa se taj opći naziv (Slaveni) odnosi isključivo na njih, a suvremeni naziv Croati javlja se tek u novije doba (19-20. st) te je Schiavoni bio i čest nadimak istaknutih Hrvata koji su od 15-18. stoljeća djelovali u Italiji.

Schiavona mač je podrijetlom iz 17. stoljeća te se pokazao kao učinkovit i atraktivan mač koji se uskoro počeo koristiti u cijeloj Europi. Tijekom 17. stoljeća zbog trgovine sa sjevernom Italijom, Schiavona je osvojio široku populaciju također i u drugim europskim vojskama te je postao omiljeni mač teške konjice zbog duge oštrice.

Schiavona mačevima bila je naoružana tjelesna straža mletačkog dužda koju su činili mladići iz dalmatinskih krajeva. Schiavona mač bio je i oružje kumpanjola te se još danas koristi u mačevalačkom plesu Kumpanjija koji se svake godine održava 28. travnja u Blatu na otoku Korčuli. Nas je upravo Kumpanjija potaknula na priču o Schiavona maču, a želite li i vi saznati više o Blatu i općenito Korčuli, njezinoj baštini, gastronomiji, aktivnom odmoru i drugim posebnostima ovog bisera Jadrana, svakako zavirite na službene internetske stranice našeg partnera, Turističke Zajednice Općine Blato.

Martina Ismajlovski