mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Mit naroda Inka: Najduži dan
Ponedjeljak, 24 Rujan 2012 13:18

120924 Inka thmbViracocha, bog stvoritelj, imao je četiri sina i četiri kćeri pa ih posla na zemlju da ondje stvore novo carstvo.

Kachi, prvi sin, bijaše tako svadljiv da ga ostali zazidaše u jednu pećinu i ne dopustiše mu više da odande izađe. Drugi, po imenu Ucho, zastade u nekom selu i ondje se, iz želje da mu se klanjaju, pretvori u kameni idol. Sauk, treći brat, odluči ostati uz seljake i pomagati im u berbi i žetvi. Manco, četvrti sin, zajedno sa sestrama nastavi put, sve dok ne stigoše do jednoga proplanka. Tu Manco zabi u zemlju zlatni štapić i svečano reče:

- Ovdje ćemo se zaustaviti. Na ovom ću mjestu osnovati glavni grad mojega carstva.

Manco se dade na posao, no uskoro mu postade jasno koliko je na tom proplanku teško graditi kuće. Onuda noću i danju puhaše silan vjetar, tako snažan da je nosio i kamenje. Manco se tada dosjeti pa zatvori vjetar u obor za lame. No, vjetru se nije sviđalo da bude zatvoren pa je stenjao i zavijao, bješnji no ikada.

Istoga dana ovamo stiže i brat Sauk pa zapita Manca:

- Ne znam kamo je nestao moj prijatelj vjetar. Jesi li ti štogod čuo o njemu?

Manco objasni bratu što je učinio, a Sauk odgovori:

- Dobro, zadrži ga ondje, ali samo na jedan dan. Sutra ga ujutro moraš osloboditi!

Da sagradi grad, Manco je, dakle, na raspolaganju imao samo jedan dan. Što da učini? Naš junak uplete veoma dugačko i jako uže, pope se na vrh najviše planine i sačeka dok mu se sunce nije našlo iznad glave, a onda baci laso i uhvati sunce pa drugi kraj užeta hitro zaveza za vrh planine. U želji da se oslobodi, sunce pokuša plamenim zracima spaliti uže, no ono je bilo previše čvrsto pa se sjajna kugla morade zaustaviti nasred neba.

Minuše tjedni i mjeseci, a sunce nikako nije zalazilo. Na taj način Mancu pođe za rukom dovršiti grad i okružiti ga planinama. Tek nakon toga pusti sunce na slobodu. Pusti na slobodu i vjetar koji je sada, jer ga je vijenac planina držao na odstojanju, postao posve neškodljiv. Tako je slavni Manco osnovao carstvo Inka.

Izvor: Mihail Fedorov