mp-facebook2 youtube
Baner
Baner
Budva – jedinstveni biser Jadrana
Petak, 17 Svibanj 2013 12:44

thmb 130517 budvaBudva je grad u Crnoj Gori, na Jadranskoj obali, a pripada regiji Dalmaciiji te se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu. Prema legendi, osnivač Budve bio je Kadmo, sin feničanskog kralja Agenona, vladar Tebe, muž Arejeve i Afroditine kćeri Harmonije. U dubokoj starosti supružnici su bili prinuđeni da napuste grad. Na volovskoj zaprezi (otud naziv Butoe - volovi) došli su u zemlju Ilira i zagospodarili njome.

Usponi velikih sredozemnih kultura obilježili su duh ovog grada, koji se osjeća i danas, kada je Budva izrasla u jedinstveni turistički biser ovog dijela Jadrana. Kao turističko odredište ovaj grad je poznat odavno – prvi turisti ovdje su stigli još 1923. godine, a danas Budvu često nazivaju i "metropolom turizma" jer je najposjećenija destinacija u Crnoj Gori i jedna od najposjećenijih na Jadranu. Ono što privlači ljude i dovodi ih u Budvu je prije svega nešto što je priroda darovala ovom kraju, a darovala mu je neponovljivu ljepotu sunca, mora i nisku bisernih plaža u podnožju planina.

U samom središtu Crnogorskog primorja nalazi se Budvanska rivijera koja obuhvaća područje od 122 kilometra kvadratna. Ono što sigurno čini Budvansku rivijeru prepoznatljivom u odnosu na ostale turističke destinacije su prelijepe pješčane i šljunkovite plaže, koje se nanizane jedna na drugu pružaju na 38 kilometara. Na raspolaganju vam je 35 predivnih, pjeskovitih plaža (osam kupališta ima plavu zastavu), čisto i mirno more uz nezaboravan dnevni i noćni provod. Bezbroj malih uvala, zatona, s po kojim otočićem i velikim otokom Sveti Nikola (poznat kao Skolj), koji kao zaštitnik stoji ispred Staroga grada, čini ovaj dio crnogorskog primorja pravim prirodnim raritetom. Panoramom budvanske rivijere rasprotranjeni su slikoviti, prirodnim ljepotama prožeti gradići koji ovom dijelu obale daju neponovljivu draž.

Stari grad ima i danas tipično srednjovjekovni izgled, jedinstvene arhitektonske i urbanističke cjeline. U njemu je najveća i najdragocjenija nekropola na Jadranu. Izgrađen je na poluotoku koji je (prvobitno) bio otok, ali se kasnije spojio s kopnom. Opasan je debelim zidinama podignutim u 15. stoljeću, koje su obnovljene više puta, a naročito poslije potresa 1667. godine.

Ako se za neku građevinu na Budvanskoj rivijeri može reći da je potpuno autentična, jedinstvena u svijetu, da tisuće gostiju dolaze u Budvu upravo da bi nju vidjele – onda je to Sveti Stefan, grad - hotel. Nesvakidašnjeg izgleda, opasan visokim kamenim bedemima, poluotok Sveti Stefan s pravom nosi ime najljepše građevine na crnogorskoj obali. Nekada ribarsko naselje, sada svjetski poznat i priznat grad-hotel, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovaj unikatni poluotok ima 118 vila koje su zadržale srednjovjekovnu arhitekturu, međusobno su povezane uskim kamenom popločanim ulicama, a mediteransko raslinje mu daje posebnu draž. Naselje koje je nastalo prije više od šest stoljeća, predstavlja utvrđenje Paštrovića, naroda koji naseljava ovo područje. Dugo je služilo za obranu od brojnih osvajača, što potvrđuju puškarnice i topovi na njegovim bedemima.

Primorski grad u čijem se središtu nalaze srednjovjekovne zidine Starog grada, postao je turističko središte Crnogorskog primorja. Apartmani, hoteli, restorani, sobe i pansioni sastavni su dio raznolike turističke ponude u Budvi.

Martina Ismajlovski